Játékszabályzat

HOGYAN KELL JÁTSZANI?

A Padbol játékszabályzata összetett, ugyanakkor nem bonyolult. A legfontosabb tudnivalókról itt olvashatsz, a részletes játékszabályzatért kérjük töltsd le az oldal alján található hivatalos szabályzatot.

A JÁTÉK

A PADBOL-t két pár játssza, a háló oldalán áll két-két páros, az adogatás a lábteniszhez hasonlóan történik. A labdamenet indításától számítva a labda játékban van a pont megszerzéséig, kivéve, ha szabálytalanság történik, vagy a hálón fennakad.

  • Ezen idő során a labdát felváltva adogatják a játékosok egymásnak ugyanazon csapatból minimum kettő, de maximum három érintés erejéig.
  • Ha ugyanazon csapat mindkét játékosa egyszerre, vagy egy játékos egymás után kétszer ér a labdához, a labdamenetet szabálytalannak kell tekinteni és elvesztik a pontot.
  • A harmadik labdaérintés után a labdát az ellenfél oldalára kell juttatni, ahol pattanás után az ellenfélnek minimum kétszer, de maximum háromszor egymás között kell adogatni a labdát.
  • A falat vissza pattanásra fel lehet használni az ellenfél oldalára való labdajáték közben, tehát bármelyik játékos egyetlen rúgással visszapattinthatja a labdát mindaddig, míg az egyik oldalsó vagy hátsó falon tér vissza az ellenfél oldalára egy szabályos pattanás után. Ezt tekintjük röptének.
  • Nem tekinthető dupla találatnak, ha két játékos egyszerre kísérli meg adogatni a labdát, de csak az egyiknek sikerül

 

 

A mérkőzést a legjobb három játszmát nyerő páros nyeri. A mérkőzést maximum öt játszmáig lehet hosszabbítani. A játék során a pontokat az alábbiak szerint kell számolni:

  • Az első játék nyertes párja 15 pontot kap, a második nyertes pontért ugyanazon csapat 30 pontot kap, a harmadik pontnál az állás 40 lesz és a negyedik nyertes pont a játszma megnyerését jelenti számunkra, kivéve ha:
  • Mindkét pár három pontot szerzett, ebben az esetben az eredmény 40-40 és a következő pontot nyerő pár „előny”-t fog szerezni. Ha az ezt követő pontot ugyanez a páros nyeri, akkor ők nyerik a játékot is. Ha a másik pár nyeri a következő pontot, az állás ismét „egyenlő” lesz. Ez így folytatódik mindaddig, míg az egyik pár két egymás utáni labdamenetet nyer egy egyenlő állás után.

Szettek egy játszmában:
Az a pár, amelyik elsőként nyer hat játékot, nyeri az adott játszmát is. A győzelemhez az ellenféllel szemben legalább két nyertes játékkülönbség szükséges és a játszmát mindaddig folytatni kell, amíg ezt a különbséget az egyik pár el nem éri.

TÖLTSD LE A TELJES JÁTÉKSZABÁLYZATOT

Letöltés